top of page

Specialisaties

Orthopedische revalidatie en sportkinesitherapie

Orthopedische revalidatie is enerzijds geschikt voor patiënten die een orthopedische ingreep hebben ondergaan, anderzijds zijn deze behandelingen gericht op een conservatief (niet operatief) genezingsproces voor diverse klachten.

 

Sportkinesitherapie is bedoeld om blessures opgelopen tijdens het sporten te behandelen en de patiënt zo snel als mogelijk terug te laten sporten.

 

Dit vereist een specifieke aanpak, waarbij het probleem uitgebreid wordt onderzocht en met verschillende technieken zoals manuele therapie, dryneedling, taping… zo optimaal mogelijk wordt behandeld.

​

Daarnaast verhoogt een actieve, functionele oefentherapie en sportspecifieke training de belastbaarheid van het lichaam om zo terug tot de best mogelijke sportprestaties te komen.

Manuele therapie heeft als doel de functie van gewrichten te herstellen en lichaamshoudingen- en bewegingen te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van mobilisatietechnieken en zachte manipulaties.

​

Zowel ter hoogte van de ledematen als de wervelkolom kunnen gewrichten geblokkeerd geraken.  Dit kan pijn en verminderde beweeglijkheid geven in het gewricht en de omliggende weefsels.


Manuele therapie is zinvol bij verschillende aandoeningen: nek- en rugpijn, hoofdpijn, bekkenpijn, liespijn, heupklachten…​

Manuele therapie

McKenzie Manual Therapy

Mechanical diagnosis and therapy volgens McKenzie:

deze methode kenmerkt zich door een actieve patiënt-betrokkenheid en wordt over de hele wereld gebruikt voor het beoordelen, behandelen, informeren en motiveren van patiënten met rug-, nek- en gewrichtsklachten. Ook hoofdpijnklachten maken daar deel vanuit.

 

Deze methode is in de jaren vijftig ontwikkeld door Robin McKenzie, een kinesitherapeut uit Nieuw-Zeeland. Het blijkt dat voor 80% van de a­specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Het McKenzie concept gaat van een ander idee uit.

​

Aangezien de oorzaak van de rugklacht, nog steeds niet gevonden is, lijkt het beter om van het klachtenbeeld van de patiënt uit te gaan. We kijken hoe houding en herhaald bewegen de klachten beïnvloeden.

​

Het Mulligan concept is een veilige en effectieve manier van mobiliseren. De behandelmethode is pijnvrij en geeft direct resultaat. De grondlegger is Brian Mulligan uit Nieuw - Zeeland. Veilig en pijnvrij alternatief voor manipulaties ("kraken").


Toepasbaar voor klachten die te maken hebben met het bewegen van gewrichten van top tot teen.
Sterk wetenschappelijke bewijsvoering over de werking van de methode.

​

Mulligan Manual Therapy

Dryneedling

Dryneedling van myofasciale triggerpoints is een vorm van behandeling van patiënten met spierproblemen in het bewegingsapparaat. Met deze groep worden we dagelijks geconfronteerd.


Er is een wereldwijde belangstelling voor triggerpoints met toenemende wetenschappelijke onderbouwing.

Lymfedrainage is een zachte massagevorm gericht op het stimuleren van het lymfestelsel.

​

Lymfedrainage is aangewezen bij:

– Oedemen of zwellingen na ongeval, operatie, okseluitruiming, borstamputatie of ten gevolge van circulatiestoornissen.
– Vermoeide benen
– Orgaanklachten: bijv. lever, nieren,...
– Migraine
– Verstuikingen, bloeduitstortingen
– Klachten als gevolg van stress, bijv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen.

 

Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die bemoeilijkt kan worden door een aangeboren problematiek, maar ook als gevolg van een ongeval, ziekte of stress.

Lymfedrainage am Vodder

Pre- en postnatale begeleiding

Prenatale kine:

Aanleren van ademhalingstechnieken. Het geven van informatie over wat er met het lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap. Tips, houdingscorrecties, aangepaste oefentherapie om rug- en bekkenklachten tegen te gaan.

Ook het behandelen van deze klachten komt aanbod.


Trainen van de bekkenbodemspieren, barings- en perstechnieken om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeid en de bevalling.

​

Postnatale kine:

Herstel van bekkenbodem- en buikspieren ter preventie van klachten. Heropbouw van stabiliteit, spierkracht en algemene conditie zodat de dagelijkse activiteiten en sport kunnen worden hervat.  

Behandeling van klachten tgv. de zwangerschap/bevalling.

​De behandeling van longaandoeningen bij baby's, kinderen en volwassenen. Door gebruik van auscultatie, gerichte manuele drukkingen en bouncingtechnieken op de zitbal worden de longblaasjes optimaal geventileerd.
Op deze manier worden de slijmen naar boven gebracht om vervolgens gemakkelijker te kunnen ophoesten. 
Deze behandeling wordt vaak toegepast bij kinderen met bronchiolitis of RSV.


Bij volwassenen wordt dit vaak voorgeschreven n.a.v. een hart- of longoperatie, bij chronische longproblemen of stressklachten.

Ademhalings-kinesitherapie

Psychomotoriek bij kinderen

Psychomotoriek kunnen we vertalen als het samengaan van de geest (psyche) en bewegen (motoriek) van denken, doen of handelen.

Een goede ontwikkeling van de motoriek (stappen, springen...) vormt de basis voor alle complexere vaardigheden (fietsen,...).


Deze therapie richt zich niet alleen op alle fijn- en grofmotorische vaardigheden maar ook vaardigheden zoals schrijfmotoriek, lateralisatie, ruimtelijk-visule vaardigheden ... maken hier deel vanuit.

​

Er wordt individueel gewerkt naar het bereiken van de vooropgestelde doelen en steeds op een gevarieerde, speelse manier zodat de motivatie aanwezig blijft.

​Dankzij het warme water kunt u meer ontspannen oefeningen doen. Niet alleen bewegen wordt makkelijker, uw lichaam wordt ook een stuk stabieler. 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat therapie in het water een positief effect heeft op de gezondheid.

Aquatherapie heeft positieve effecten bij personen met chronische klachten, spier- en zenuwaandoeningen, reumatische klachten en postoperatief...
Maw. voor jong en oud!

​

De therapie wordt gegeven in kleine groep zodat er nog voldoende persoonlijke aandacht kan gegeven worden.

Aquatherapie

bottom of page